keskiviikko 8. joulukuuta 2010

The Walking Dead 1. tuotantokausi

Boom headshot!

Paljon etukäteen kohkattu Frank Darabontin luoma AMC:n uutuussarja The Walking Dead toi kuluvana syksynä zombit telkkariin kuusi jaksoa kestäneen ensimmäisen tuotantokauden merkeissä. Sarja sai heti alkuunsa roppakaupalla varauksettomia kehuja, itse en kuitenkaan tuohon porukkaan kuulu, vaikka yli tunnin mittaisesta pilottijaksosta tykkäsinkin. Nimittäin vahvasta alusta huolimatta, sarja valui keskinkertaiseksi kohti loppukautta.

The Walking Dead alkaa kun sheriffi Rick Grimes (Andrew Lincoln) herää  sairaalasta, jonne on päätynyt haavoiduttuaan ampumavälikohtauksessa. Grimesin hämmästykseksi sairaala on tyhjillään ja pian hän huomaakin olevansa keskellä zombiapocalypsea. Sarjassa on lukuisia yhtymäkohtia BBC:n hiljattain uudelleenfilmatisoiman Survivorsin kanssa ja jos tästä tykkäsi eikä pelkästään zombien takia, suosittelen tutustumaan kyseiseen brittisarjaan.

Kaapelikanava AMC:n amerikkalaisittain löyhä sensuuri takaa tinkimättömän vision ja The Walking Dead ei juurikaan väkivallassa säästele. Zombit on pysäytettävissä vain tuhoamalla kohteen aivot, ja niitä aivojahan sitten muussataan keinolla millä hyvänsä. Sarja alkaakin sopivan brutaalisti kohtauksella jossa päähenkilö ampuu päähän zombiksi muuttunutta lasta. The Walking Dead onkin yleisilmeeltään aika synkkä ja sarja ottaa itsensä yllättävänkin vakavasti. Avausjaksossa meininki toimi parhaiten. Kohtaus jossa Grimes hiippailee hämärässä sairaalassa tulitikuilla tietään valaisten, oli yksi ensimmäisen tuotantokauden parhaista osioista. Visuaalisesti sarja on tarkoituksellisen ankea, ja kuva on vanhoille zombileffoille tribuutinomaisesti rakeista. Sarjan vahvimpia osa-alueita on hyvin hillitysti käytetty Bear McCrearyn säveltämä musiikki, joka välittää hienosti tunnelmaa autioituneessa maailmassa.


Muutamaa yksittäistä kohtausta lukuunottamatta zombijännäri ei kuitenkaan ole kovin jännäriä ja intensiivistä tunnelmaa ei saada pidettyä yllä ensimmäisen jakson jälkeen. The Walking Dead ei tunnu osaavan päättää keskittyykö se enemmän meneillään olevan maailmanmullistuksen seuraamiseen, vai keskeisessä asemassa olevien ihmisten suhteiden selvittelyyn ja sarjan hahmot eivät valitettavasti imaise mukaansa. Sarjassa vilkkuu useita päähenkilöitä, mutta kenestäkään ei tiedetä oikeastaan yhtään mitään, ja hahmot jäävät kovin pinnallisiksi. Zombien yllätyshyökkäyksen dramaattisuudestakin on suurin terä pois, kun hahmojen kuolemat eivät liikauta katsojaa suuntaan tai toiseen.

The Walking Dead on parhaimmillaan hyvä, mutta suurimman osan ajasta valitettavan keskinkertainen. Sarjassa on paljon hukattua potentiaalia, joka toivottavasti käytetään toisella tuotantokaudella tehokkaammin uuden käsikirjoittajatiimin astuessa remmiin.
 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti