keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Dexter 5. tuotantokausi

"Tick, tick, tick, that's the sound of your life running out"

Showtimen sarjamurhaajajännäri Dexter on ehtinyt pyöriä ruudussa jo viiden tuotantokauden verran. Tälläkertaa syynissä viimeviikolla päättynyt tuorein kaksitoistajaksoinen tuotantokausi. Dexterin elämä on mullistunut neloskauden loppukäänteen johdosta, mutta Dark Passenger ei ole kadonnut kuvioista. Dexter tuntee yhä tarvetta nirhata ja se kummasti monimutkaistaa elämää huoltajana ja Miami PD:n veriroiskeanalyytikkona.
Dexterin viides tuotantokausi sisälsi samat juonikuviot mitä aiemmatkin neljä. Dexterin ongelmat kotona, Dexterin tappopuuhat, Miami PD tutkinnat ja tietenkin kauden pahis. Valitettavasti tutut ja turvalliset peruselementit tuntuvat jo kovin nähdyltä, ja tarinat ovat hyvin pitkälti edellisiltä kaudelta tuttuja. Dexterin puuhista vihille pääsevä jepari, Dexterin uusi partner in crime, kaikki on nähty aiemmilla kausilla muodossa tai toisessa. Positiivisena on mainittava vierailevana tähtenä jälleen kerran aivan hykerryttävän mainion roolin vetänyt Peter Weller. Myös kauden pääpahis, lipeväpuheinen elämäntapaseminaarien pitäjä oli oikein onnistunut veto.
Hyvistä hetkistään huolimatta Dexterin viides tuotantokausi jäi lopulta pettymykseksi. Kausi starttasi todella hitaasti, ja vaikka jännitystä tiivistettiin onnistuneesti loppuakohden, jaksojen taso vaihteli luvattoman paljon. Manny Coton kirjoittamat kolmas ja kahdeksas jakso olivat mainioita ja vitoskautta parhaimmillaan, mutta kauden pahin aallonpohja oli antiklimaattinen kausifinaali. Kaikki hieno mitä kauden mittaan rakennettiin, päättyi mahdollisimman helpolla tavalla ja tuntuu siltä, että käsikirjoittajat halusivat mennä sieltä mistä aita on matalin. Aivan lopussa sentään raotettiin ovea mahdolliselle twistille, mutta mihin suuntaan homma kehittyy jää nähtäväksi ensi kaudelle.

Viides tuotantokausi ei ole lähelläkään Dexteriä parhaimmillaan. Kaudessa on kuitenkin hetkensä ja hieman löysästä finaalijaksosta huolimatta, kyseessä ei ole myöskään Dexterin huonoin kausi.
32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti