tiistai 20. joulukuuta 2011

Homeland 1. Tuotantokausi

Tämän vuoden todennäköisesti puhutuin sarjauutuus on Homeland. Vaikka sarja on vasta esikoiskaudellaan, American Film Industry nosti Homelandin kymmenen parhaan televisiosarjan listalleen ja sarja ehti myös noukkia itselleen Golden Globe ehdokkuudet sekä parhaasta mies-, että naispääosasta. Pääosien Claire Danes (Terminator 3) ja Damian Lewis (Band of Brothers, Life) tekevätkin sarjassa todella näyttävää työtä.  Homeland on saanut kehuja myös yllättäviltä tahoilta, sillä Yhdysvaltain ykkösmies Barack Obama on maininnut Homelandin yhdeksi suosikkiohjelmistaan.
Sarjaa alettiin esittämään tänäsyksynä 2011 kaapelikanava Showtimellä ja ensimmäinen tuotantokausi sisältää 12 jaksoa.


Sarja alkaa kun kahdeksan vuotta sotavankina Irakissa ollut kersantti Nicholas Brody (Lewis) palaa Yhdysvaltain maaperälle. Sopeutuminen kotioloihin kahdeksan vuoden vankeuden jälkeen ei käy helposti ja asiaa ei auta se, että Brodysta halutaan tehdä armeijan mainos. Toisaalla siinä missä muut näkevät Brodyssa sotasankarin, CIA-analyytikko Carrie Mathison (Danes) näkee kansallista turvallisuutta uhkaavan tekijän. Mathison on saanut pari vuotta aiemmin vinkin käännytetystä amerikkalaisesta sotavangista ja epäilee Brodyn työskentelevän tunnetun terroristin Abu Nasirin piikkiin. Esimiehet eivät kuitenkaan ota tosissaan epätavallisista metodeista tunnetun Mathisonin varoitteluja ja hän aloittaa tutkimuksen omin nokkineen, samanaikaisesti painiessaan työnantajiltaan salaamansa bipolaarisen mielialahäiriön kanssa.

"I missed something once before. I wont... I can't let that happen again."

Homeland lähestyy aiheena paljon koluttua CIA:n terrorisminvastaista työtä varsin tuoreesta näkökulmasta. Terrorisminvastaisesta sodasta ei anneta mustavalkoista kuvaa, vaan kuin missä tahansa sodassa, molemmilla puolella on vain ihmisiä, joilla kaikilla on omat syynsä tekoihinsa. Tässä, kuten kaikissa sodissa, molemmat osapuolet ovat väärässä. Vaikka sarjan taustavoimissa pyöriikin yhtenä 24:n nokkamiehistä tunnettu Howard Gordon, ei Homelandin tyyli voisi olla kauempana 24:n terroristijahdista. Räjähtelyä ja toimintakohtauksia odottavat katsojat saavat pettyä, mutta hidastempoisen hahmokeskeisen draaman ystäville Homelandia ei voi olla suosittelematta. Siitä huolimatta ja osittain siitä syystä, että toimintakohtaukset loistavat poissaolollaan, sarja on parhaimmillaan todella dramaattinen ja intensiivinen. Varsinkin kauden seitsemäs jakso The Weekend on katsojan penkkiin liimaava napakymppi.

Paras jakso: 1x07 The Weekend
Homeland on tämän syksyn ehdottomasti piristävin yllätys. Hitaan käynnistymisen jälkeen sarja kietoo täysin otteeseensa. Ehkä suurimmaksi vahvuudeksi nousee kautta linjan huikeat näyttelijänsuoritukset.
44/50

2 kommenttia:

  1. Homeland on kyllä ehdottomasti Game of Thronesin kanssa parasta uutta tv:ta tältä vuodelta! Oli kyllä hienoa kun Showtimelta tuli kaksi loistavaa sarjaa peräkkäin: Ensin Dexter ja sitten tämä Homeland. Harmi kun nyt on enää kovin vähän sarjoja seurattavana.

    VastaaPoista
  2. Homeland ja Dexter oli kyllä tän syksyn valopilkkuja. Onneksi kevätkaudella jatkuu taas Justified, Sherlock, Game of Thrones ja Spartacus.

    VastaaPoista