lauantai 31. joulukuuta 2011

Breaking Bad 3. Tuotantokausi

Metamfetamiinin kokkailulla laskujaan maksamaan ruvennut Albuquerquelainen kemianopettaja ja perheenisä Walter White (Bryan Cranston) on ehtinyt seikkailla AMC:n huippuarvostetussa sarjassa jo neljän tuotantokauden verran. Tällä kertaa tarkasteluvuorossa on 2010 vuoden keväällä esitetty kolmas tuotantokausi, joka sisältää kolmetoista viidenkymmenen minuutin jaksoa.

"I love the lab, because it's all still magic. You know... chemistry."

Sarjan perusdynamiikkaa on hieman muutettu aiemmilta kausilta, mutta draama ei silti lopu. Walter joutuu tekemään yhä entistä enemmän töitä yrittäessään pitää romahtamisen partaalla olevan avioliittonsa kasassa. Bisnekset näyttävät valoisampaa puoltaan, kun Walterin kokkailupartneri Pinkman yrittää pysyä kuivilla omien keitostensa maisteluista ja huumekunkku Gus tarjoaa rahakasta ja helpolta kuulostavaa diiliä. Mikään ei kuitenkaan ole koskaan liian simppeliä Walterille. Omien demoniensa kanssa painiskeleva DEA:lle työskentelevä lankomies Hank on tutkimuksissaan Walteria vain pari askelta jäljessä ja pari meksikolaisen kartellin pahamaineista palkkatappajaa ylittävät rajan ja suuntaavat kohti Albuquerqueta.

Bryan Cranston jatkaa edelleen vakuuttavalla linjalla pääosassa, mutta ehkä hänenkin ylitseen nousee  toista pääosaa näyttelevä selvästi liian pienelle arvostukselle jäänyt Aaron Paul, joka varsinkin tässä kolmannella tuotantokaudella on päässyt esittämään todellista osaamistaan. Sarjan visuaalinen ilme on pysynyt samana tuttuna edellisiltä kausilta. Realistisen ankeahko värimaailma ja välillä hieman ylimääräisiltä tuntuvat viipyilevät elokuvamaiset välikuvat ovat yhä Breaking Badin tavaramerkkinä.

Tarina etenee jälleen varsin vaihtelevalla nopeudella ja kun kuvauskin on hidastempoista, sarja hyvistä hetkistään huolimatta ajoittain menettää otteensa. Tunnelmaltaan onnistuneimpiin jaksoihin kuuluu kauden seitsemäs jakso One Minute, jonka viimeiset hetket on rakennettu mestarillisesti. Kauden loppupuolelle sijoitettu itsetarkoituksellisen tuntuinen pulloepisodi Fly taas muutamasta mainiosta kohtauksesta huolimatta tuntuu rikkovan tarinan rytmiä. Joskus hahmoja kehittävä jakso keskellä vauhdikasta pääjuonenkuljetusta on onnistunut veto, mutta Fly ei kerro katsojalle hahmoista mitään uutta ja jää näin ollen heikommaksi kuin edelliskauden vastaavanlainen jumitusjakso 4 Days Out. Kauden lopetus on kuitenkin onnistunut, jättäen katsojan tyytyväiseksi ja innokkaana odottamaan seuraavaa kautta.

Paras jakso: 3x07 One Minute

Breaking Bad on laadukkaasti tuotettua draamaa, joka vioistaan huolimatta on miellyttävää seurattavaa, jos ei vieroksu hidastempoista kerrontaa. Kolmas tuotantokausi on sarjan tähänastisista paras ja varsinkin kauden viimeiset kaksi jaksoa ovat sarjaa parhaimmillaan.
34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti