tiistai 3. huhtikuuta 2012

Sherlock 2. Tuotantokausi

"I may be on the side of the angels, but don't think for one second that I am one of them"

BBC:n erinomainen Sherlock-adaptaatio palasi alkuvuodesta kolmijaksoisen toisen tuotantokauden voimin oltuaan pitkällä tauolla Martin Freemanin pyöriessä Hobitti-elokuvan kuvauksissa. Ensimmäisen tuotantokauden tavoin britit osoittavat jälleen, että jaksojen vähyys on suoraan verrannollinen laatuun. Tarina jatkuu tismalleen siitä sekunnista mihin ensimmäinen tuotantokausi loppui. Jatkaminen siitä mihin viimeksi jäätiin oli hyvä asia, vaikka on sanottava että kauden ehkä suurimmaksi heikkoudeksi jäi hieman puolivillainen tapa, miten ensimmäisen tuotantokauden päättänyt cliffhanger-tilanne selvitettiin.

Toisella tuotantokaudella syvennetään modernin Sherlockin siteitä Sir Arthur Conan Doylen alkuperäistuotantoon huomattavasti ensimmäistä enemmän. Sarjan tasoon tai tyyliin sillä ei juurikaan ole vaikutusta, mutta viittaukset tuovat varmasti kirjaintoilijoille BBC:n Sherlockiin lisää mielenkiintoista bongattavaa. Ensimmäisessä jaksossa "A Scandal in Belgravia" mukaan tuodaan kirjoista tuttu Irene Adler, jonka hahmo on muiden tapaan saanut modernin kierteen. Jaksot kaksi ja kolme "The Hounds of Baskerville" ja "The Reichenbach Fall" perustuvat juoneltaan Doylen kirjoihin, tosin varsinkin jälkimmäisessä on otettu varsin runsaasti taiteellisia vapauksia, mutta varsin onnistuneesti.

Juonen tavoin, myös tuotannollisesti toinen tuotantokausi jatkaa täsmälleen siitä mihin ensimmäinen jäi. Moderni visuaalinen ilme ja vauhdikkaasti etenevät jaksojuonet tempaisevat katsojan mukaansa yhtä tehokkaasti kuin edellinenkin kolmen jakson rypäs. Tänäkin vuonna jaksoista selvästi heikoimmaksi (muttei lainkaan huonoksi) jää keskimmäinen, mutta ensimmäisen tuotantokauden tavoin,  päätösjakso on tälläkin kertaa erinomainen. Sherlockin legendaarinen arkkivihollinen Moriarty on keittänyt pystyyn sellaiset sopat, että katsoja tuskin malttaa penkissä pysyä mysteerivyyhdin kiertyessä hiljalleen auki henkeäsalpaavassa loppuhuipennuksessa.

Paras jakso: 2x03 The Reichenbach Fall

Sherlock on huomattavan laadukkaasti tehtyä tv-viihdettä, jossa jokainen osa-alue tuntuu olevan kohdallaan. Sarja viihdyttänee sarjafanaatikkojen lisäksi myös kasuaalikatsojia, sillä jaksot toimivat hyvin myös yksittäin katsottuna.
46/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti