keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Space: Above and Beyond

"We thought we were alone"

90-luvun puolivälissä ilmoille pläjäytetty pienelle huomiolle ja yhden totantokauden mittaiseksi jäänyt Space: Above and Beyond eksyi allekirjoittaneen katsottavaksi Totalscifionline.comin 100 parhaan SF-sarjan listalta. Ja onni olikin että päätyi. Lyhyeksi jääneestä kestostaan huolimatta sarja sisältää useita mainioita stand-alone jaksoja, joista varsinkin sarjan päätösjakso on päräyttävää katsottavaa. Sarja lopetetaan tyylillä, vaikka tekijät ovat saaneet tiedot sarjan päättymisestä ilmeisesti vasta viimeisen jakson kirjoitusvaiheessa.


Eletään vuotta 2063 ja ihmiskunta on edistyksessä siinä pisteessä, että uusien planeettojen asuttaminen on mahdollista. Ensimmäinen avaruussiirtokunta kokee kuitenkin karvaan yllätyksen, kun aiemmin tuntematon alienrotu "Chigs" päättää yllätyshyökkäyksellä pyyhkäistä uuden siirtokunnan maan tasalle. Ihmiskunta ryhtyy päättymältä tuntuvaan taisteluun teknisesti edistyksellisiä alieneita vastaan, rinnallaan tankeissa kasvatetut koeputki-ihmiset: "In Vitro's".


Sarjan keskiössä on astronautti Nathan West (Morgan Weisser), jonka rakastettu katoaa Chingsien ensimmäisen hyökkäyksen aikana. West päättää pestautua maapallon yhdistettyihin puolustusvoimiin päästäkseen sinne missä alienit ja kadonnut mielitietty mahdollisesti on. Westin pyrkimykset löytää tyttöystävänsä muodostaa sarjan kolme keskeistä tarina-arkkia ihmiskunnan ja Chigsien välisestä sodan, sekä koeputki-ihmisten ja periteiseen tapaan pyöräytettyjen ihmisten välisten skismojen kanssa.

Sarjan suurin heikkous vaihtelevien näyttelijänsuoritusten ohella on se, että aika on jättänyt tylyt hampaanjäljet tuotantoon. Päivitystä kaipaavat visuaaliefektit on helppo antaa anteeksi, mutta vielä silmiinpistävemmin sotakoneiston realismissa mennään ajoittain metsään ja pahasti. Militaristisen scifin ystävän on kuitenkin helppo katsoa lapsukset läpi sormien ja nauttia sarjasta parin mainion hahmon, sekä James Morrisonin loistavan roolisuorituksen ansiosta. Space: Above and Beyond oli vakavamielisemmän scifin edustajana edelläkävijä ja tylyllä sodankuvauksellaan toiminut suunnannäyttäjänä esimerkiksi Battlestar Galactican 2003-vuoden remakelle.

Paras jakso: 1x24 ...Tell Our Moms We Done Our Best

Space: Above and Beyond on lajityypin ystäville nautinnollista katsottavaa, jos osaa antaa anteeksi ysärimeiningin. Jaksojen taso heittelee keskenään valitettavan paljon, mutta parhaimmillaan sarja on mainiota sotascifiä.
35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti