tiistai 12. kesäkuuta 2012

Freaks and Geeks

Nostalgiakorneri tekee pitkästä aikaa paluun ja tälläkertaa syynättävänä 90-luvun loppupuolella esitetty Paul Feig/Judd Apatown kynäilemä ja tuottama high school-draamakomedia Freaks and Geeks. Monien muidenkin laadukkaiden sarjojen kirousta seuraten, Freaks and Geeksiä ei sen ilmestyessä osattu arvostaa ja heikoista katsojaluvuista johtuen sarja jäi yhden tuotantokauden mittaiseksi, ei kuitenkaan ennenkuin ehti nappaamaan yhden Primetime Emmyn. Myöhemmin kulttimaineeseen noussut sarja on kuitenkin saanut enemmän ansaitsemaansa huomiota ja niittänyt huomattavan määrän kehuja.

Freaks...
Freaks and Geeks-nimen mukaisesti sarjan keskiössä on William McKinley High Schoolin kaksi varsin erilaista nuorisoalakulttuuria edustavaa jengiä: friikit ja nörtit. Friikeillä ja nörteillä ei keskenään yhteistä ole muuta kuin se, että vielä toisiaankin vähemmän he pitävät koulun suosituista oppilaista. Altavastaajia on aina mielenkiintoista seurata, varsinkin kun tässä sarjassa kliseisestä ihmisjaottelusta huolimatta, kukaan ei nouse ryysyistä rikkauksiin nuorisoelokuvista tuttuun puuduttavaan tapaan. Nörtti ei saa unelmiensa naista riisuttuaan silmälasit ja vanhempiensa päähänpotkima häirikkö ei tee täyskäännöstä muuttuen kymppioppilaaksi. Vaikka Freaks and Geeks sijoittuu 80-luvulle, kamppailevat sen kuvaamat high school-nuoret vielä nykypäivän oppilaillekin tuttujen asioiden parissa. Jotkut teemat vain yksinkertaisesti ovat ajattomia ja Freaks and Geeks toimii sillä saralla erinomaisesti. Vielä yli kymmenen vuotta sarjan julkaisustakaan ei tunnu siltä että aika olisi ajanut sarjasta ohi. Sarjan arkipäiväiset tilanteet ovat sellaisia, joihin varmasti itse kukin voi samaistua ja juuri tästä syystä sarja tuntuu erittäin kotoiselta seurattavalta.

... and geeks.
Nostalgiakiikareilla sarjasta erittäin mielenkiintoista seurattavaa tekee se, että se vilisee aikuisena sittemmin tähteyteen nousseita näyttelijöitä teineinä. Sarjan pääosista löytyy mm. John Francis Daley (Bones, Waiting...), Linda Cardellini (ER), Seth Rogen (Green Hornet, Knocked Up, Superbad), James Franco (Pineapple Express, 127 Hours), Busy Philipps (Terminator: SCC, Cougar Town), Jason Segel (How I Met Your Mother, Forgetting Sarah Marshall) sekä Martin Starr (Adventureland, Knocked Up). Löytyypä sarjasta pienissä sivuosissa myös Ben Stiller sekä Ben Foster. Freaks and Geeksin näyttelijäkaartissa hyvää on myös se, että high school nuoriksi ei ole periamerikkalaiseen tyyliin laitettu kolmekymppisiä näyttelijöitä.

Paras jakso: 1x17 The Little Things

Freaks and Geeks on erinomainen kuvaus valtavirrasta poikkeavien nuorten kouluarjesta. Sarja ei mitään syvällistä tarjoa, mutta siitä huolimatta ja osittain siitä syystä Freaks and Geeks on mukavan kevyttä ja viihdyttävää seurattavaa.

35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti